Langkau ke kandungan utama

Hubungi rotiBeku


Terus email ke dekulife [@] gmail [.] com , aku akan balas secepat mungkin

Please email to dekulife [@] gmail [.] com , i will respond ASAP





ROTI BEKU


Roti beku



Logo ROTI BEKU


Catatan popular daripada blog ini

Top 5 Blog Malaysia 2016 Edisi rotiBeku

Dengan rasminya aku mulakan post dalam blog rotiBeku ini dengan menyenaraikan 5 blog terbaik di Malaysia tahun 2016 menurut pemerhatian dan pemahaman aku sendiri.

Secara jujurnya payah hendak pilih blog mana yang terbaik kerana sekarang tiada lagi penanda aras (benchmark) yang objektif boleh aku gunakan seperti Alexa dan Google Pagerank.

Jadi pilihan aku banyak berdasarkan Malaysia Social Media Week Awards, pengikut di Facebook, Page Indexed dalam Search Engine dan perasaan peribadi.

Senarai 5 Blog popular di Malaysia pilihan Roti Beku
Blogserius.blogspot.com ~ Trivia dan Fakta ~ Obefiend
Blog yang serius tentang informasi dan fakta menarik diserata dunia. Lebih dari 7000 artikel dan lebih dari 10,000 pengikut dari profail google. Tahun 2011 dulupun blog ini dah cecah lebih dari 40 juta pageviews, sekarang dah tahun 2016, aku tak tahula berapa juta lagi pageviews bertambah.


Denaihati.com ~ Motivasi dan Blogging ~ denaiHati Network
Blog yang bagus tentang dunia blogging semasa dan mo…

8 pautan Google yang pengguna mesti tahu

Adakah Google tahu dimana anda berada sekarang? Apakah minat kita juga diketahui Google? Dimana google simpan setiap perkataan yang kita pernah taip di Google chrome? Telefon terlupa letak kat mana?

8 link Google yang penting
Google sentiasa merekodkan semua data kita dalam produk google yang kita gunakan secara sedar atau tidak. 8 link ini boleh kita gunakan untuk melihat balik apa yang google simpan.

1. passwords.google.com

Google simpan rekod username dan password yang kita masukkan dipelbagai laman web semasa Google Chrome atau Android.

Google sediakan laman web untuk kita semak semua rekod ini semula.


2. google.com/android/devicemanager

Kita boleh gunakan link ini untuk tengok cek Smartphone Android berdaftar dengan akaun kita.

Boleh gunakan untuk cari lokasi semasa smartphone kita kalau phone tu tengah hidup dan ada sambungan internet. Boleh macam miss call lagi phone tu.

Boleh juga gunakan untuk kunci dan padam data sekiranya phone kita hilang.

3. accounts.google.com/SignUpWitho…

Download Update terbaru DotA 2 Patch 7.00 di Main Client

Lebih kurang pukul 8:30 pagi tadi, 13 Disimber 2016, patch 7.00 DotA 2 sudah boleh dikemaskini di Main Client. IceFrog sendiri yang tweet buat pengumuman.


Jadi aku pagi tadi semak saiz update lebih kurang 6.1 GB, dengan kelajuan internet rumah aku hanya boleh download 120 KB/s, aku perlukan lebih kurang 15 jam, aiyaa!

Perubahan dalam pacth amat ketara berbanding patch sebelum ini seperti aku tulis dalam post Final Major Boston. Jadi memang betul la. Aku tak dapat tulis semua perubahan dalam dota 2 dekat sini, boleh rujuk laman web dota2.com/700

5 kategori perubahan besar DotA 2 dalam Patch 7.00
1. Hero Baru - Monkey King

Dalam page ini ada lore mengenai Monkey King, Komik, Set Terrain dan Arcana baru.

2. HUD Baru

Dengan kata lain perubahan besar dari segi interface, iaitu rupa bentuk game tu sendiri contohnya minimap, top bar, list kedai, courier, inventory dan lain-lain

3. Pra-Game Baru


Ada perubahan semasa fasa pemilihan game, dengan pelbagai info berguna untuk membuat keputusan dan 3…